Radiografia dentara – Ce este si ce afectiuni poate detecta?

Radiografia dentară reprezintă imaginea unui dinte sau a mai multor dinţi, a maxilarului şi a ţesuturilor din regiunea afectată şi contribuie la diagnosticarea cât mai corectă a afecţiunii şi a stabilirii tratamentului.

 

Cum vine radiografia dentară în sprijinul specialistului şi al pacientului?

Radiografia dentară îl ajută pe medicul stomatolog să identifice mai uşor problemele ce nu pot fi văzute la o consultaţie normală. Radiografia dentară se realizează într-un centru de radiologie dentară specializat, întrucât presupune expunerea pacientului la radiaţii electromagnetice. De asemenea, radiografia dentară poate fi extrem de utilă în momentul în care medicul stomatolog se pregăteşte să fixeze implanturi, proteze sau aparate ortodontice. De altfel, radiografia dentară vine în sprijinul pacientului şi prin faptul că reprezintă o bună metodă de monitorizare a sănătăţii cavităţii orale, mai ales pentru categoriile de pacienţi cu risc de a dezvolta diferite afecţiuni dentare.

 

Ce afecţiuni se pot depista cu ajutorul radiografiei dentare?

Radiografia dentară poate contribui la depistarea unor fisuri sau anomalii în obturaţii, a unor carii interdentare sau dezvoltate sub obturaţii, a unor probleme situate la nivelul pulpei gingivale sau al canalului radicular, precum şi a unor structuri dentare ascunse, a unor pierderi de masă osoasă, a unor chisturi şi chiar a cancerului. În general, radiografiile dentare, deşi se realizează sub impactul razelor X, nu determină deteriorarea stării de sănătate a pacientului, mai ales dacă astfel de radiografii nu sunt făcute în mod frecvent. Şi asta deoarece cantitatea de raze X utilizată este foarte mică.

Printre cele mai utilizate radiografii dentare sunt cele intraorale, care oferă o imagine detaliată a dinţilor şi dă posibilitatea medicului stomatolog să analizeze rădăcinile dinţilor, osul, modul de dezvoltare a dinţilor şi existenţa cariilor. În cazul radiografiilor dentare intraorale, filmul se află în interiorul cavităţii bucale. Există şi radiografii dentare extraorale, când inregistrarea se face din exteriorul cavităţii bucale. Astfel de radiografii au însă dimensiuni mult mai mari, cuprinzând atât maxilarul cât şi craniul. Pentru o imagine a întregii danturi, medicul stomatolog va recomanda pacientului radiografia panoramică. De asemenea, pentru evidenţierea coroanelor, dinţilor se va folosi radiografia bite-wing. Aceasta poate detecta in plus, afecţiuni, precum tartrul, caria, bolile gingivale şi pierderile de masă osoasă. Mai există şi alte tipuri de radiografii dentare la care medicul stomatolog poate apela în funcţie de afecţiunea pacientului.

Data Adaugarii: 14.05.2015
Mai puteti citi si..